Megyénket is elérte a menekültválság


Ungvárra is begyűrűzött az egész kontinenst foglalkoztató menekültkérdés. Nemzetközi konferencia keretében vitatták meg azt a visszatoloncolási egyezményt, ami Ukrajna és az Európai Unió között van érvényben.

A tanácskozás munkájában részt vettek a Nemzetközi Menekültügyi Hivatal (MOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a képviselői, továbbá az ukrán parlament emberi jogi titkárságának, a migrációs szolgálat, a határőr-parancsnokságok és a területileg illetékes ungvári és munkácsi járásközi bíróságok illetékesei. A konferencián elsősorban azt az eljárási rendet elemezték, ami alapján az Európai Unió tagállamaiból visszaküldhetik azokat az illegális migránsokat, akikről bebizonyosodik, hogy Ukrajna, esetünkben Kárpátalja területéről léptek be törvénytelenül az unió területére. Amióta kiéleződött a menekültválság kérdése Európában, Ukrajnából is mind többen igyekeznek eljutni valamelyik nyugati célállomásra. Szó volt arról, hogy az ilyeneket hol és milyen körülmények között tudják itt elhelyezni, s mi lesz a további sorsuk.

A megyei migrációs szolgálat menekültügyi kérdésekben illetékes részlegvezetője, Mikola Tóth elmondta, hogy az év elejétől 99 menekültügyi kérelmet adtak be a hivatalhoz. A legtöbb közülük afgán, szír és szomáliai állampolgár. 45 ügyben a mai napig nem született semmilyen döntés. A legtöbb gondot és nehézséget számukra az okozza, hogy kevés a megfelelő tolmács és nincs egységes nyilvántartási adatbázis – tájékoztatta a médiát Olga Postak, a megyei migrációs szolgálat sajtófőnöke.