Minden harmadik magyar távol maradna a választásokon


Nyakunkon az önkormányzati választások, ezért a KárpátHír külön rovatot indított, ahol egy helyen megtalálják az ezzel kapcsolatos összes hírt. A közelgő választások tétje magyar szempontból nem csekély: sikerül-e megtartani a megyei politikai képviseletet, s vajon milyen arányban lesz jelen a magyar érdekvédelem azokban a járásokban, ahol számottevő a közösségünk száma.

Híroldalunk az elmúlt hetekben már kiemelt figyelmet szentelt a témának, s az állandó kérdésünk, valamint a múlt heti kérdésünk is ezt érintette. A válaszok pedig igen tanulságosak, még akkor is, ha sajátos közvélemény-kutatásunk nem tekinthető reprezentatívnak.
Azt kérdeztük, ha az önök körzetében nincs közös magyar jelölt, akkor kire fognak szavazni? A magyar–magyar rivalizálásból olvasóink szerint a KMKSZ jönne ki fölényesen győztesként, 48 százalék voksolna a kulturális szövetség jelöltjére, s csak 10 százalék az UMDSZ képviselőjelöltjére. Magyar–magyar párharc két járásban lesz, a beregszásziban és a nagyszőlősiben. Az Ungvári és a Munkácsi járásban csak a KMKSZ pártja indul, a másik szervezet távol marad a megmérettetéstől.
22 százalék szerint csak az a lényeg, hogy rendes ember legyen, biztató, hogy bár számszerűleg 24-en is azt válaszolták, hogy ukrán párt mellé teszik az ikszet, de ez arányaiban nulla százaléknak felelt meg. Ami viszont aggodalomra adhat okot, az az, hogy oldalunk olvasói közül 29 százalék nem is készül elmenni szavazni…

Ezt a pesszimista jóslatot erősíti meg egy másik szavazásunk, ami állandó jelleggel fut főoldalunkon, s ott 31 százalék állítja azt, hogy nem vesz részt a voksoláson. Azaz minden harmadik klikkelőnk ezt a véleményt osztja. Amúgy pedig ezen a szavazáson is a KMKSZ vezet fölényesen az UMDSZ ellenében, a válaszadók 35 százaléka voksolna a kulturális szövetségre, s mindössze 4 százalék az UMDSZ-re. Igaz, a többség (41 százalék) mégiscsak a közös magyar jelöltet választaná.