Őrizetbe vették az IÁ tagjait Törökországban, 97-en haltak meg Ankarában


Tovább emelkedett a hét végi ankarai kettős robbantás halálos áldozatainak száma, a török kormány hétfői közlése szerint 97-en vesztették életüket a támadásban.
A halottak között azonosítottak egy palesztin állampolgárt is. A török hatóságok közben beszámoltak arról, hogy a rendőrség egy rajtaütés során a dél-törökországi Adana városában őrizetbe vett négy embert, akik gyaníthatóan az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet tagjai. Az nem derült ki a hétfői tájékoztatásból, hogy a rendőri intézkedésnek köze van-e a fővárosi kettős merénylethez.

A támadások elkövetőjeként eddig egyetlen csoport sem jelentkezett, de korábban nevük elhallgatását kérő török biztonsági források azt közölték, hogy az első jelek szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat. A szombati kettős merénylet – mint mondták – ugyanis hasonlatosságot mutat a szíriai-török határ közelében, Suruc városában júliusban végrehajtott, 33 ember életét kioltó öngyilkos támadással. A suruci merényletért szintén az Iszlám Államot nevezték meg felelősként.
Ankarában szombaton egy békemeneten történt kettős robbantás, amely a legfrissebb adatok szerint 97 halálos áldozatot követelt, és legalább 160 embert megsebesített. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban.

A béketüntetést a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására szervezték. A felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a törökországi kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.

MTI