Saját családja ölte meg a menekült nőt, mert megerőszakolták


Rettenetes gyilkosságra derült fény Németországban. A bűntény nem azért igazán sokkoló, mert egy fiatal lány az áldozata (bár az is épp elég szörnyű)  – hanem azért, amiért elkövették. A szíriai (egyes források szerint kurd) nőnek azért kellett meghalnia, mert megerőszakolták – és a saját családja ölte meg.

A húszéves Rokstan M-et a kelet-németországi Szász-Anhalt tartományban levő Dassau városában találták holtan – közli a 24.hu A rendőrség úgy véli, a saját apja és fivérei gyilkoltak meg, miután szerintük “tisztátalanná” vált.

A lány két esztendővel ezelőtt menekült el Szíriából a háború miatt – de nem a háború elől. A szerencsétlen nőt három férfi erőszakolta meg, vélhetően az országban uralkodó véres káosznak “köszönhetően”. Ám hazáját azért kellett elhagynia, mert családja szerint ő hozott szégyent rájuk.
Rokstan azon menekültek közé tartozott, akik nem követelőztek, és nem is akartak tovább utazni Svédországba, vagy Finnországba, hogy ott aztán tovább balhézhassanak a nekik járó pénzért és juttatásokért. Ő valóban boldog és hálás volt, hogy biztonságban élhet. Kiválóan megtanult németül, tolmácsként dolgozott sorstársai mellett. Ám sajnos nemrégiben megérkezett a családja is Németországba. Ő pedig azt hitte, már “megbocsátottak neki”, és hazaköltözött. Ám a bigott fanatizmus erősebbnek bizonyult a szülői és testvéri szeretetnél.

A hatóságok szerint meggyilkolására az édesanyja utasította a családot. A lány egyik munkatársa szerint az anya korábban bérgyilkost akart fogadni, hogy eltegye láb alól gyermekét. Végül az apa és a testvérek végezték el, amit “a becsület megkövetelt”. Rokstan holttestét a kertjükben ásták el, itt is találtak rá a rendőrök.

Aki egy pszichopata család által elkövetett “egyéni esetre” gondol, annak sajnos csalódnia kell. Rokstan megölése tipikus becsületgyilkosság” volt. Ez egy olyan fogalom, amelyet Németország azóta tanult meg, amióta több millió bevándorlót fogadtak be az országba. Hogy ez mennyire súlyos problémát jelent, azt jól mutatja, hogy a lány egy olyan otthonban élt, amelyet a családjuk elől elmenekült migráns nők számára hoztak létre. Messze nem elszigetelt esetről van tehát szó. A Max Planck Intézet 2011-es kutatása szerint 1996 és 2005 között 78 “becsületgyilkosság” történt Németországban. Az elkövetők több, mint 90%-a bevándorló, 9%-a második generációs migráns volt. 63%-uk Törökországból, 14%-uk valamelyik arab országból, de majd’ minden tizedik albán volt.

Az embertelen gyakorlatot ennek alapján könnyű volna ráhúzni az iszlámra. Ám egy másik kutatás szerint ez azért nem ennyire egyszerű. Az elkövetők (és áldozatok) között ugyanis szép számmal találni jazidikat és keresztényeket is. Nem a vallásuk köti őket össze, hanem sokkal inkább az,
honnan származnak.

Szinte minden gyilkosság Törökország elmaradott keleti részéről, vagy a Közel-Keletről érkezett családokban történt. Ebben a régióban sok közösségben a mai napig evidenciának számít, hogy a házasság előtt szüzességét elvesztő lánynak meg kell halnia – akkor is, ha nemi erőszak áldozatává vált. Ezt a barbár “hagyományt” sokan Európába is magukkal hozták, és hozzák most is.