Utasszállítók alatt húzhatnak el az orosz rakéták


Biztonsági közleményt adott ki az európai légügyi hatóság a Szíria ellen a Kaszpi-tengerről kilőtt orosz robotrepülőgépek miatt, amelyek az utasszállítók által használt repülési útvonalak alatt húznak el.

Biztonsági közleményt adott ki az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az iráni és iraki légtérre vonatkozóan az után, hogy Oroszország a Kaszpi-tengeren állomásozó hadihajóiról robotrepülőgépeket lőtt ki szíriai célpontok ellen a múlt héten – jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség.

Pénteki keltezésű közleményében az EASA azt írta, hogy “ezek a rakéták, még mielőtt elérnék Szíriát, szükségszerűen áthaladnak a légtérben a Kaszpi-tenger, Irán és Irak felett”, a kereskedelmi gépek által használt repülési útvonalak alatt. Az európai légügyi hatóság ugyanakkor nem tett semmiféle különleges ajánlást, és azért adta ki a közleményt, hogy tájékoztassa a légteret használó légitársaságokat és hatóságokat a potenciális kockázatról. Az EASA jelezte, hogy amennyiben pontosabb információk birtokába jut az aktuális helyzetről, további kiegészítő tájékoztatást ad.

A Lufthansa német légitársaság egyik szóvivője a Die Welt című német lapnak a közleménnyel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg nem szükséges alternatív útvonalat választani az érintett térségben, ugyanakkor hozzátette, hogy a helyzet alapvetően változékony. Az Air France francia légitársaság viszont saját megfontolásból már módosította útvonalát a Die Welt szerint.

Oroszország múlt szerdán jelentette be, hogy a Kaszpi-tengerről is támadja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai állásait.

mti