Brenzovics is megsarcolná a vendégmunkásokat


Tavaly egész Európában az ukrán vendégmunkások küldték haza a legtöbb pénzt szeretteiknek, 7 milliárd dollárnál is többet. S ez csak az az összeg, ami hivatalosan vándorolt haza, hogy zsebben mennyi érkezett, arra csak becslések vannak. Ezt az „aranybányát” fedezte fel magának Arszenyij Jacenyuk kormányfő, aki úgy döntött, meg kellene adóztatni az ország határain túlról érkező jövedelmeket. A kormány a külföldön dolgozó ukránok milliói árán szeretné betömni a hatalmas költségvetési lyukakat, amit az értelmetlen kelet-ukrajnai háborúval nyitott.

A kormányfő javaslatára el is készült egy erre vonatkozó törvénytervezet, amiről első olvasatban már döntött is a Legfelsőbb Tanács. Meglepődve tapasztaltuk, hogy Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is beállt azoknak a sorába, akik lehúznák az utolsó bőrt is a szerencsétlen vendégmunkásokról. Ne feledjük, hogy az elmúlt időszakban rengeteg kárpátaljai magyar is kénytelen volt külföldön munkát vállalni, számuk szerény becslések szerint is több ezerre tehető. Végső soron tehát Brenzovics saját honfitársait is arra akarja kötelezni, hogy a kínkeserves verejtékkel megkeresett jövedelmének egy részét szeretett családja helyett a háborúzó, az országot a szakadék szélére sodró ukrán hatalom zsebébe dugja, aminek – tekintettel arra, hogy az elnökpárti Petro Porosenko Blokk frakciójának a képviselője – ő is tagja.

brenzo_szavazasA parlamenti szavazások jegyzőkönyvének tanúsága szerint a kijevi törvényhozás magyar tagja is megszavazta azt a jogszabályt, ami megsarcolná a külföldi vendégmunkára kényszerült embereket. A pillanatnyi elképzelések szerint az ukrán minimálbér 34,7 százalékát kellene egységes illeték formájában havonta befizetni. Ez most 422 hrivnya. Éves szinten ez 5064 hrivnya adót jelent. Cserébe Jacenyukék azt ígérik, gondoskodni fognak a vendégmunkások ukrajnai nyugellátásáról.

Becslések szerint minimum 5-6 millió ukrán polgár dolgozik külföldön. Mondani sem kell, nem jó szántunkból, hanem azért, hogy valahogyan eltarthassák családjaikat. Csak az idei év első felében 3,4 milliárd dollárt küldtek haza Ukrajnába a vendégmunkások. Ez csak a hivatalosan hazautalt összeg. Mint már említettük, tavaly az ukrán vendégmunkások küldték haza a legtöbb pénzt Európában, 7 milliárd 587 millió dollárt juttattak haza szeretteikhez. A kritikus hazai gazdasági helyzet miatt a számuk a közeljövőben akár megduplázódhat. A keserves munkával megkeresett jövedelmeikre kivetett adóból évi 40-60 milliárd hrivnyára számít Jacenyuk és társasága.

Nehezen érthető, hogy a választási hajrában a KMKSZ elnöke egy ennyire népszerűtlen javaslatot támogat ahelyett, hogy kárpátaljai embereket érintő problémákat vinne a kijevi törvényhozás elé. Például a határátkelésnél tapasztalható áldatlan állapotokat, bár ez Brenzovics szerint nem is probléma, legalábbis kampányvideójában azt állítja: megoldották a határkérdést. Ha a KMKSZ elnöke a diplomata útlevéllel rendelkező politikusokra gondolt, akkor valóban nincs is probléma, soron kívül át lehet suhanni bármelyik átkelőn. Sajnos azonban a kárpátaljai magyarok többsége nem ilyen szerencsés.

Szomorú, hogy az ügyben a kárpátaljai és magyarországi pártok közül egyedül a Jobbik emelte fel a szavát, Szávay István alelnök egészen a magyar Országgyűlésig vitte az évek óta megoldatlan problémát.