Fenyegető felszólítást kapott Bukarest MoszkvátólMoszkva felszólította Bukarestet, hogy „amíg nem késő”, mondjon le a NATO rakétavédelmi rendszerének Romániába telepítéséről – számoltak be hétfőn az orosz hírügynökségek.

An Iron Dome air defense system fires to intercept a rocket from Gaza Strip in the costal city of Ashkelon, Israel, Saturday, July 5, 2014. The Israeli military said its “Iron Dome” defense system intercepted the rockets that were aimed at Beersheba. The military also said at least 29 other rockets and mortars were fired from the Gaza Strip at Israel over the weekend. It said it had retaliated with airstrikes on militant sites in Gaza. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Az angol nyelvű Sputniknews idézte Mihail Uljanovot, az orosz külügy fegyverzet-ellenőrzési osztályának vezetőjét, aki kijelentette: a rakétapajzs felszerelése megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris erőkre (INF) vonatkozó szerződést, és „súlyos kihívást” jelenthet a nemzetközi biztonságra – írja a Mediafaxra hivatkozva a maszol.ro.

Az Amerikai Egyesült Államoknak és Romániának meg kell érteniük a rakétarendszer kiépítésével járó felelősségük súlyát, és felhagyhatnak ezzel a tervvel, amíg nem késő” – fogalmazott Uljanov. A külügyi osztályvezető a NATO rakétapajzsának romániai bázisára, a deveselui katonai támaszpontra utalt.

Mircea Dușa védelmi miniszter májusban jelentette be, hogy NATO rakétavédelmi rendszerének romániai elemei még az idén működőképesek lesznek. Azóta megsűrűsödtek a Moszkva irányából érkező negatív jelzések.

Az orosz fővárosban legutóbb júliusban hangzott el fenyegetőzés. Akkor Viktor Jeszin tábornok, az orosz hadászati rakétaerők volt parancsnoka kijelentette: a romániai deveselui katonai bázist elsők között semmisíti meg Moszkva, ha az Egyesült Államok megtámadja Oroszországot.

Washington és Bukarest is többször biztosította Moszkvát arról, hogy a fegyverek nem Oroszország ellen irányulnak, hanem a térség NATO-tagállamainak biztonságát szavatolják.