Jacenyuk szerint az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a maláj gép lelövését


Az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a tavaly nyáron lezuhant maláj utasszállító gép lelövését – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden Kijevben a kormány ülésén.

Hangsúlyozta, hogy Kijev álláspontja szerint orosz fegyveresek által ellenőrzött területről lőtték ki azt a rakétát, amely eltalálta a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatát tavaly július 17-én.

“Kétségkívül részeg felkelők nem tudnak egy Buk rakétarendszert kezelni. Ez pedig azt jelenti, hogy csakis képzett orosz katonák kezelhették a fegyverzetet” – fogalmazott Jacenyuk.

Emlékeztetett arra, hogy ukrán szakértők is több tucat vizsgálatot végeztek a katasztrófa körülményeiről, és ígéretet tett arra, hogy ezek eredményeit még a nap folyamán közzéteszik.

A de Volkskrant című holland napilap kedden azt írta, hogy egy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a Kelet-Ukrajnában, a felkelők ellenőrzés alatt álló területen lezuhant Boeing 777-es utasszállító repülőgépet. A Buk típusú rakéta orosz gyártmányú.

mti/karpathirf