Moszkvában akart robbantani az Iszlám Állam


Az orosz biztonsági szervek őrizetbe vették orosz állampolgárok egy csoportját, amelynek tagjai robbantásos merényletet készültek végrehajtani az orosz fővárosban – idézték hírügynökségek hétfőn a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) közleményét.
Az államvédelmi hivatal csak annyit közölt, hogy Moszkvában felkutattak egy lakást, amelyben személyek egy csoportja rendszeresen összegyűlt terrorista akció előkészítése céljából. Számuk 6 és 11 között van, őrizetbe vették őket – áll a hivatalos tájékoztatóban. A hatóságok szerint néhányan közülük bevallották, hogy Szíriában kaptak kiképzést az Iszlám Állam terrorszervezet táboraiban. Állítólag a moszkvai tömegközlekedési hálózatban terveztek robbantásos merényletet végrehajtani.

A Ria Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökség egyaránt beszámolt arról, hogy a biztonsági szolgálat emberei átkutatták az említett lakást, ahol egyebek között találtak egy robbanószerkezetet, mintegy öt kilogramm robbanóanyagot, egy precíziós mérleget és mobiltelefonokat. Mivel a házilag kotyvasztott robbanóanyag ammónium-nitrát alapú, a hatóságok jobbnak látták időlegesen evakuálni az épületben lakó több mint száz embert.

Bár az Interfax által idézett rendőrségi források szerint az őrizetbe vettek között szíriaiak is vannak, ezt az információt nem sikerült megerősíttetni. Mint ahogy azt sem, hogy az őrizetbe vettek közül csak öt személyt terveznek büntetőjogilag felelősségre vonni. Az orosz hatóságok korábban azt közölték, hogy mintegy kétezer, főleg a kaukázusi térségből való orosz állampolgár csatlakozott már az Iszlám Államhoz, és e szervezet oldalán harcol Szíriában és Irakban.

MTI