Orosz gyártmányú rakéta lőtte le a maláj utasszállítót


Egy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a Kelet-Ukrajna felett tavaly nyáron lezuhant maláj utasszállító gépet a nemzetközi szakértők megállapítása szerint – jelentette kedden a Volkskrant című holland napilap. A fegyvert gyártó cég főtanácsadója szerint nem a feleklők, hanem az ukránok uralta területről lőtték ki a rakétát.

A Buk rakétáknak ez a típusa, a BUK 9M38 régi orosz gyártmány, amit utoljára a Szovjet Unióban készítettek 1986-ban – írja az rt.com orosz hírportál. A korábbi jelentések arról szóltak, hogy nagy erővel csapódott egy tárgy a repülőgépnek, és valószínűsítették, hogy egy rakéta lehetett az.

Az újság három olyan forrást idéz, amelyek hozzájárultak a katasztrófa ügyében készült jelentés véglegesítéséhez. A dokumentumot magyar idő szerint kedden 13 órakor Hollandiában hozza nyilvánosságra a nemzetközi vizsgálat összehangolásával megbízott Holland Biztonsági Iroda (OVV).

A jelentés a következő kérdésekre fog választ adni:
 mi okozta a gép szétrobbanását
 miért repült a járat az ominózus terület fölött, ahol a konfliktus zajlott
 miért kellett néhány hozzátartozónak négy napig várni, hogy megtudja: szerette a gépen utazott
 mennyire voltak tudatában az utasok és a legénység tagjai annak, hogy mi fog történni velük

Az oroszok szerint ukrán területről lőttek
Nem a felkelők uralta Sznyizsne településről, hanem az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőtték ki a malajziai utasszállító repülőgép tavalyi katasztrófáját okozó Buk légvédelmi rakétát – jelentette ki a fegyvergyártó Almaz-Antej sajtótájékoztatóján kedden Moszkvában az orosz konszern főmérnökének tanácsadója. Mihail Malisevszkij az állami cég által végzett saját vizsgálat alapján állítását azzal magyarázta, hogy a rakéta robbanása után a repeszdarabok nem érhették volna a repülőgép bal szárnyát és hajtóművét, ha a rakétát Sznyizsnéről lőtték volna ki.

mti