Tavaszra halasztják a donbásszi választásokat


Lamberto Zanier, az EBESZ-főtitkára szerint a DNR és az LNR területén tervezett őszi választások elhalasztása kedvező befolyást gyakorolhat más fontos politikai kérdések megoldására.

„A Donbásszban a választásokat elhalasztották jövő év tavaszára, ez sok politikai kulcskérdés megoldására gyakorolhat pozitív befolyást” – jelentette ki Zanier. A DNR és az LNR vezetői a közelmúltban megegyeztek, hogy a minszki egyezményekben rögzített őszi választásokat elhalasztják 2016 tavaszára.

Közben a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete segíteni fog az EBESZ-nek abban, hogy a CSTO képviselői is csatlakozzanak a kelet-ukrajnai misszióhoz – írja a TASS Nyikolaj Borgyuzsára, a CST vezetőjére hivatkozva. Lamberto Zannier, az EBESZ főtitkára felajánlotta a CSTO tagjainak, hogy csatlakozzanak a küldöttség kelet-ukrajnai munkájába mivel az EBESZ feladatai szélesednek. „Továbbra is szeretnénk hozzájárulni a tűzszünet fenntartásában ez pedig több munkatársat igényel a megfigyelésekhez, akiknek a konfrontációs vonalat kell ellenőriznie. Egyben kontrollálni kell a nehézfegyverek kivonását is” – mondta Zannier.

Borgyuzsa véleménye szerint a szervezet bármely tagja részt vehet a küldetésben. „Ez megnöveli az objektivitást. Üdvözöljük ezt a kezdeményezést és segítséget nyújtunk, hogy az országainkban ilyen embereket találjanak” – mondta Borgyuzsa.