Ukrán tévé a magyarokról


A kárpátaljai magyarok életéről közölt egy rövid pillanatképet az országos ICTV televízió híradója. Stábjuk az ungvári járási Tiszaágteleken forgatott. A három és fél perces híradásukban elhangzik, hogy a megyében élő 150 ezer magyar kétharmada kizárólag magyarul tud, nagyon kevesen az oroszt beszélik, viszont az ukránt nem hajlandóak tanulni, még a fiatalok sem.
A Kisdobronyhoz közeli faluban megszólaltattak egy idős nénit, aki elmondta, négy ország állampolgára volt anélkül, hogy elhagyta volna szülőfaluját. Hozzátette, volt, aki öt országban élt lakhelyváltoztatás nélkül. A riporternő megjegyzi, a magyarok Kárpátalján ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, mert a vidéket a történelmi hazájuknak tekintik. Annak ellenére, hogy szinte mindenki kettős állampolgár, s magyar útlevéllel is rendelkeznek, itt ukrán állampolgárnak nevezik magukat.
A kis riportban nagydobronyi és beregszászi vágóképekkel is találkozni. Elhangzik, nagyon sokat segít az itteni közösségnek az anyaország, példaként a beregszászi főiskolát nevezik meg. Azt állítják, a magyarok hálásak Ukrajnának, amiért szabadon használhatják anyanyelvüket és hogy száznál is több magyar iskola, óvoda működhet itt.
Azt szeretnék, hogy mihamarabb véget érjen a donbászi háború, s az ország gazdaságilag kezdjen el fejlődni.