Nagy esők hoznak egy kis felmelegedést – figyelmeztetést adtak ki


Az október havi átlagos csapadékmennyiség lehullhat szerdán és csütörtökön, öt nyugati megyére figyelmeztetést is kiadtak emiatt. A jelenség magyarázata egy mediterrán ciklon, amely némi felmelegedést hoz, csütörtökön még 20 fok is lehet. Bárcsak a nap is kisütne! De nem fog.

Öt nyugati megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a várható nagy esők miatt. A sárgával jelölt területeken egy nap alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Az esőhullám egy mediterrán ciklon hatása, ami a csütörtöki időjárást is meghatározza majd. Az Időkép előrejelzése szerint a két nap alatt lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40-50 millimétert, azaz a szokásos október havi átlagot.

Csütörtökön nemcsak esőre, viharokra is számítani lehet, a ciklon azonban valóban hoz némi felmelegedést. Szerda hajnalban már csak itt-ott csökken 5 fok közelébe a hőmérséklet, csütörtökön pedig akár 20 fok is lehet napközben.

Szerdán az OMSZ előrejelzése szerint napközben 9-15 fok lehet, az Észak-Alföldön lesz kevésbé hideg. Csütörtökön 13-17 fok lesz, de a Tiszántúlon, ahogy fentebb írtuk, 20 fokig is kúszhat a hőmérséklet. Szerdán 4-10, csütörtökön 7-12 fok körül alakul a hőmérsékleti minimum.

Szerdán és csütörtökön a keleti, délkeleti szél több helyen megélénkül, a Dunántúlon helyenként meg is erősödik.

forrás: hvg.hu