Amerikai csatagépek érkeznek Magyarországra


A10-es amerikai csatarepülőgépek érkeznek Magyarországra száz fős kiszolgáló személyzettel. A gépek egy NATO-hadművelet keretében érkeznek, az intézkedésre csak egy rövid megjegyzés utal a Magyar Közlönyben – írja a hvg.

Az 1999-es NATO-bombázások óta a leghosszabb katonai jelenlétre készül az Egyesült Államok Magyarországon – adta hírül a szerdai Magyar Nemzet. Rövidesen tucatnyi A-10-es csatarepülőgép és száz főnyi kiszolgálószemélyzet érkezik. A kontingens mintegy két hónapig, az év végéig marad a pápai és a kecskeméti légibázison és használja a hajmáskéri lőteret.

Az ideiglenes csapattelepítés az ukrán válsággal összefüggő NATO-hadművelet, az “Atlanti elszántság” (OAR) keretében történik. Az első néhány repülő már a jövő héten részt vehet a Bátor harcos nevű nemzetközi hadgyakorlaton.

Érdekesség, hogy a gépek telepítése nem szerepel abban a 2015. évi kormányrendeletben, amely a csapatmozgásokat engedélyezi. Ám ennek a az október 8-i módosításába már bekerült egy sor: “Amerikai OAR gyakorlat” a negyedik negyedévre, ezer fővel.