Az EP felfüggesztette Kovács Béla mentelmi jogát


Felfüggesztette Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése. A javaslatról nem elektronikusan, és nem név szerint, hanem kézfeltartással szavaztak az Európai Parlament képviselői. Tavaly májusban vált ismertté, hogy Kovács Béla ellen feljelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatal, az ügyészség pedig kérte az EP-től a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.
A kérést az ügyészség a sajtóban megjelent értesülések szerint az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanújával indokolta. A polgári elhárítás figyelmét az keltette fel, hogy a képviselő rendszeresen találkozott konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel látogatott Moszkvába. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját, és azt is, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna titkosszolgálatokkal.

Az Európai Parlament jogi bizottsága hónapokon át vizsgálta, hogy a magyar ügyészség kérése alapján kiadható-e Kovács Béla a magyar hatóságoknak, Polt Péter legfőbb ügyészt is meghallgatták. Az ilyen ügyekhez hasonlóan az egész folyamat zárt ajtók mögött zajlott. A jogi bizottság hétfőn szavazott arról, hogy Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a plenáris ülésnek.

A Fidesz-KDNP EP-küldöttsége a szavazás után közleményt adott ki, melyben emlékeztetnek, hogy a döntésre másfél évet kellet várni, mert Kovács szerintük különböző indokokkal többször kért halasztást, tovább ilyen ügyet még sosem tárgyalt a jogi bizottság, és nagy vita alakult ki a titokvédelmi kérdésekről. “Fontosnak tartom, hogy támogató parlamenti döntés született, és ez a sokakat érdeklő ügy végre a bíróság elé kerül, mert csak az igazságszolgáltatás képes a részletes és korrekt bizonyítás lefolytatására” – idézi a kommüniké Szájer Józsefet, a bizottság egyetlen magyar tagját.

mti