Kijev: a felkelők megsértették a tűzszünetet, katonai veszteségek


Egy ukrán katona meghalt, két másik megsebesült abban a támadásban, amelyet a felkelők hajtottak végre szerdára virradó éjjel, megsértve a tűszünetet – jelentette a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A közlemény szerint aknavetőkkel lőtték a Donyeck városa melletti Avgyijivka település déli részén lévő katonai állást. A tűzszünetsértésről Kijev haladéktalanul értesítette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségét.

Petro Porosenko ukrán elnök október 10-i televíziós beszédében még arról beszélt, hogy már két hete valódi fegyvernyugvás honol a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint a felkelők a tűzszünet életbe lépése óta leginkább csak “kaotikus és provokatív jellegű” támadásokat hajtanak végre, javarészt kézi lőfegyverekkel.

Porosenko szerdán Kijevben egy katonai eszközöket bemutató kiállításon kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége külföldi katonákra, mert szerinte az ukránok kellően felkészültek katonailag és lélekben is az ország védelmére. Köszönetet mondott egyúttal a halált nem okozó védelmi katonai eszközökért, amelyeket Ukrajna partnereitől kapott.

Ukrajnában egyébként szerdán ünneplik első alkalommal az ország védelmezőinek napját, ami egyben munkaszüneti nap is. Az új ünnep a február 23-i szovjet honvédők napjának helyébe lépett.

mti