Milliók mennek el a kampányra


Miközben az országban óriásit zuhant az életszínvonal, az emberek rettegnek, miből fogják kifizetni a fűtési számláikat, a hatalomra vágyó politikai körök horribilis összegeket költenek a kampányra.
Az ungvári 21-es tv-csatorna megpróbált utánajárni, mennyibe fáj a pártoknak az utak mentén elhelyezett reklámtáblák és hirdetőoszlopok bérlése. Átlagosan ezer és ötezer hrivnya között van ezeknek az ára. Függ a hirdetmény méretétől, a tábla elhelyezésének helyétől és az időtartamtól. A kampány hajrájában, az utolsó két hétben akár a dupláját is elkérik a reklámcégek, feltéve, ha maradt még üres felületük. Ráadásul a pannók elkészítésének költsége és maga a kihelyezés tarifája is a hirdetőt terheli.

Ungváron hatszáznál is több ilyen tábla van, ha csak átlagban háromezer hrivnyájával számolunk, akkor is 1 millió 800 ezerbe kerül. S akkor még az újsághirdetésekről, a televíziós reklámokról nem is beszéltünk, pedig az a legdrágább. Ehhez még hozzájönnek a választási aktivisták honorálására fordított pénzek, és sok más egyéb kiadás.

Az biztos, horribilis pénzeket fordítanak a pártok, a jelöltek a kampányra. Ezek szerint megéri nekik…
A törvényhozás előtt van egy javaslat, ami némileg szabályozottabbá tehetné a pillanatnyilag teljesen átláthatatlan pártfinanszírozás kérdését.