Nem számítanak az oroszok a szankciók feloldására


Az orosz gazdaság 3,8 százalékkal visszaeshet az idén a csökkenő olajárak és a nemzetközi kereskedelmi szankciók miatt, az ország pedig nem számít a kereskedelmi szigorítások feloldására a közeljövőben – jelentette ki a CNBC-nek Oroszország pénzügyminisztere. Anton Sziluanov az IMF/Világbank éves perui csúcsán elmondta: nem túl optimisták a szankciókat illetően. „Nem számítunk arra, hogy ezeket visszavonják a következő évben, még ha szeretnénk is, ha ez minél hamarabb megtörténne.”

Politikai és gazdasági bizonytalanság jellemző jelenleg Oroszországra, miután a nyugati államok kereskedelmi szankciókat vezettek be azután, hogy 2014 márciusában elcsatolták Krímet Ukrajnától.

Sziluanov szerint a bruttó hazai termék csökkenhet 3,8 százalékkal, 2016-ban viszont már 0,7 százalékos növekedéssel számolhat a gazdaság. A felépüléshez elmondása szerint a kormánynak alkalmazkodnia kell az új környezethez. „Meg kell vágni a kiadásokat, hogy a büdzsé alkalmazkodni tudjon a megváltozott gazdasági környezethez. Néhány cég és vállalat pénzügyi támogatása még célirányosabb kell legyen. Csökkenteni kell a kiadást néhány állami beruházás esetében.”

Oroszország gazdasága továbbra is erősen függ az olajtól, miközben épp ennek az árucikknek csökkent az ára 50 százalékkal 2014 júniusa óta, hordónkénti 114 dollárról 50 dollárra zuhanva. A csökkenő olajárak és a szankciók miatt pedig a befektetői bizalom is megcsappant, így sokan kivonták a tőkéjüket Oroszországból. (Ennek összegét Sziluanov 60 milliárd dollárra becsülte.) Sziluanov szerint most az a céljuk, hogy a gazdaság és a költségvetés kevésbé függjön az olajtól.

mti