Porosenko köszöni a segítséget, de zsoldosokból nem kér


Petro Porosenko elnök boldogan jelentette ki, hogy országa végre védelmi fegyverzetet kap külföldről. Hangsúlyozta, nem emberéletek kioltására alkalmas technikákkal segítenek Ukrajnának, csupán olyan fegyverzettel, amellyel saját biztonságát garantálhatja.

Az államfő erről egy kijevi katonatechnikai kiállítás megnyitóján beszélt. Hangsúlyozta azt is, hogy az ukrán hadseregnek nincs szüksége külföldi zsoldosokra, mert „az ukránok rendelkeznek annyi katonai tudással és lelki erővel, hogy képesek megvédeni saját hazájukat a betolakodókkal szemben”.
Szólt a donbászi konfliktusról is. Bizakodó, amiért sikerült elérni a fegyverszünetet, de figyelmeztetett, nagyon sok még ott a rizikó, ezért folyton ébernek kell lenni.

Korábban az Egyesült Államok törvényhozása felhatalmazta Barack Obama elnököt, hogy halálos fegyverrel segítse Ukrajnát, de a Fehér Házban úgy döntöttek, hogy csak védelmi típusú technikákat bocsátanak Kijev rendelkezésére. Hasonló felajánlást tett a brit kormány is. Tőlük az ukrán hadsereg éjjellátó készülékeket, gyógyszerdobozokat, sisakokat, hordozható számítógépeket és GPS-berendezéseket kapott.
Ukrajnában ma méltatják először az ország védelmezőjének a napját.