Porosenkóék Janukovicsék útján


Egyre több elemző figyelmeztet arra, hogy az államfő mögött álló Szolidaritás lista leginkább a levitézlett egykori hatalompárt módszerei alapján áll össze. Nagyon sok azon az olyan szereplő, aki korábban régiós színekben politizált, azelőtt pedig a Medvedcsuk-féle egyesített szociáldemokraták soraiba tartozott.
Kiemelik, hogy a Petro Porosenko Blokk és az UDAR által közösen létrehozott Szolidaritás választási listák többnyire a befolyásos pénzembereket gyűjtik egybe, akik a saját gazdasági érdekeik mentén szövetkeznek, s semmi ideológia nincs mögöttük. A hasonlóság abból is eredhet, hogy végeredményben az ország jelenlegi államfője ugyanolyan oligarcha, mint Viktor Janukovics volt. Nem véletlenül volt egykoron kormányának a tagja.
A választási eseményeket figyelő szakértők több olyan jelöltet is megneveztek a Szolidaritás listáiról, akik közvetlen kiszolgálói voltak a korábbi megbuktatott rezsimnek. A megyei listán ilyen például Olekszandr Gyidovics, a Szolyvai Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője. Őt már Hennagyij Moszkal kormányzói kinevezése után ültették ebbe a székbe, de Moszkal első kormányzósága idején is ugyanezt a tisztséget töltötte be. Hasonló a helyzet Viktória Lányival, aki a Munkácsi Járási Mentőszolgálat vezetője.

Még elgondolkodtatóbb Valerij Murga és Mihajlo Bojcsuk esete. Mindketten az elnökpárti listán szeretnének megyei képviselők lenni. Murga a megyei erdőgazdálkodási hivatal irányítója. Számtalan alkalommal hozták összefüggésbe illegális fakitermeléssel és –értékesítéssel, miközben Moszkal azt hangoztatja, hogy gátat szab ennek. Bojcsuk pedig jó ideje a megyei közlekedésrendészetet irányítja, az egyik legkorruptabb szervet, ami csak létezik. Nyílt titok, a járőröknek meg van szabva, havonta mennyi pénzt kell letennie az asztalára. Vélhetően ezek a mocskos pénzek most a választási kampány finanszírozására mennek el, hiszen a Szolidaritás reklámjaival mindenfele lehet találkozni.

Ungváron is nagy balhé volt amiatt, hogy a Porosenko-féle listára felvettek egy bizonyíthatóan korrupt rendőrt, Munkácson is magyarázkodniuk kellett. A többi járásban is jócskán vannak olyanok, akik tisztességtelen múltjuk ellenére a Szolidaritás pártfogoltjai. Nem véletlen, hogy sok elemző azt a véleményt osztja, Porosenkóék megismétlik elődjeik végzetes hibáit…