Új ünnepnap Ukrajnában


Az idén először méltatják az országban Ukrajna védelmezőjének napját. Az alkalom október 14-re tűzéséről Petro Porosenko elnök rendelkezett még korábban, ezzel pedig párhuzamosan eltörölve a február 23-i haza védelmezőjének napját. Október 14.-ét pirossal jelölik a naptárakban is, azaz hivatalosan is szabadnap Ukrajnában.

Az államfő ma kitüntetéseket ad át a katonáknak és tiszteknek. Legelőbb a kijevi katonai kórházban tüntetett ki 15 sebesült katonát, akik a kelet-ukrajnai frontvonalban sérültek meg. Névre szóló órát és tízezer hrivnya prémiumot kaptak ajándékba. Ezek után Sztepan Poltorak védelmi miniszter társaságában az ATO-övezetbe repült, ahol további 600 fegyveres kap államfői elismerést.

Kárpátalján is szerveztek ünnepi eseményeket az új kimenőnapra. Ungváron a Népi téren katonai járműveket és harci felszerelést állítottak ki. A megyei adminisztráció előtti téren a Szokil és az Alfa különleges egységek tartanak bemutatót. A téren a megye katonai és rendvédelmi vezetői is beszédet mondanak, majd a Sevcsenko-emlékmű mellett néma csenddel emlékeznek az elhunytakra. Innen ünnepi menetben az ATO-ban elhunyt ungvári katonák sírjához vonulnak, ahol virágokat helyeznek el.

Október 14-én három másik ünnep is van Ukrajnában. Egy kiemelt pravoszláv egyházi ünnepi alkalom mellett ma van a kozákok napja, valamint szintén ma méltatják az ukrán felkelő hadsereg emléknapját, amelyik a második világháborúban a fasiszta német hadsereg oldalán harcolt a szovjetekkel szemben.