“A szerbek célja, hogy etnikailag tiszta országban éljenek”


Nem lenne rossz, ha a Vajdasági Magyar Szövetség végre magyarázattal szolgálna, miért nem cselekszik a saját programjával összhangban, miért nem követeli a széleskörű délvidéki magyar autonómiát. Ennyivel tartozik az itteni magyarságnak, nem?

Ugyanakkor Délvidék második (?) leggazdagabb politikai szervezete, a Magyar Mozgalom például nyilatkozhatna, mit szándékozik tenni az Észak-Bácskát újra fenyegető migránsáradat megfékezése érdekében. Esetleg eszébe jutott-e különleges státuszt követelni a körzet számára? – teszi fel a kérdést a DélHír portál.

Pl. a női fórumok, közéleti kávézók megszervezése és az egyéb látszattevékenység helyett alighanem célszerűbb lenne az összezsugorodott délvidéki magyarság megmentéséért küzdeni. A helyzet sohasem volt ennyire válságos.

Persze nem mindenki lapít, mint a délvidéki magyar politikum.

A Brüsszelben nemrég megtartott, Szerbiai kisebbségek kihívásai és esélyei című tanácskozáson Sulejman Ugljanin, a Szandzsáki Demokratikus Akció elnöke követelte, hogy a záróhatározatok közé kerüljön a szerb alkotmány megváltoztatásának szükségessége, ebből kifolyólag pedig Szandzsáknak járjon az autonóm tartomány státusza.

A Román és a Szlovák Nemzeti Tanács jelenlevő képviselői ezt ellenezték (számukra a mostani Szerbia nyilván tökéletes hely).

Ugljanin kezdeményezését az Alo napilap “pokoli tervnek” minősítette, holott egyes szandzsáki politikusok az elmúlt időszakban nála is többet követeltek.

A szóban forgó brüsszeli tanácskozáson, amelyen David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője is részt vett, Jonuz Musliu, az Albán Nemzeti Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy a szerbek tortúrát alkalmaznak az albánokkal szemben. Mint mondta, a szerbek célja, hogy megszabaduljanak a nemzeti kisebbségektől és etnikailag tiszta országban éljenek.