Kijev kész a “jogi háborúra” Moszkvával


Kijev készen áll “jogi úton is háborúzni” Oroszországgal a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt államfő által felvett hitel átalakításáért – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

A kormányfő javasolta, hogy október 29-én tárgyaljanak, és rendezzék az adósság átalakításának kérdését, különben Kijev bírósághoz fordul. Kitért arra, hogy a Krím félsziget törvénytelen bekebelezéséért és a Donyec-medencében kirobbantott fegyveres konfliktus miatt is jogi úton követel kártérítést Ukrajna Oroszországtól, szavai szerint legalább ezer milliárd dollárt.

Ismételten hangsúlyozta, hogy Moszkva előtt éppúgy nyitva áll a lehetőség ugyanazon feltételek mellett az ukrán adósság átalakítására, mint a nyugati hitelezők számára, akikkel Kijevnek már sikerült megállapodnia. Szavai szerint Oroszországon kívül mind a 13 hitelező, amely Ukrajnának állami garanciavállalás mellett euró kötvényekben nyújtott kölcsönt, beleegyezett az adósság átalakításába az október 14-én Londonban tartott értekezleten. Ez összesen 14,36 milliárd dollár és 0,6 milliárd euró. Egyedül Oroszországgal – amelynek 3 milliárd dollár kölcsönt kellene Ukrajnának az év végéig törlesztenie – nem született egyezség, mert a hitelező nem jelent meg a találkozón.

Az átalakítás lényege – amelyről nagy vonalakban egyébként már augusztus végén megállapodott Ukrajna a nyugati hitelezőkkel -, hogy az államadósság egy részét, mintegy 3 milliárd dollárt leírnak a hitelezők, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik. Ennek kamata viszont egységesen 7,75 százalékra emelkedik.

Ugyanilyen feltételt ajánl Kijev Moszkvának is, utóbbi viszont nem hajlandó elfogadni, hanem a teljes összeg visszafizetését követeli az év végéig. A hitelt még Viktor Janukovics, a posztjáról a múlt év elején menesztett államfő hivatali idejében vette fel Ukrajna.

mti