Már kiküldték a választási értesítőket


Kárpátalján gőzerővel készülnek a jövő vasárnapi önkormányzati választások zavartalan lebonyolítására – áll abban a hivatalos közleményben, amit a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal küldött szét a szerkesztőségeknek.

A közleményből kiderül, a megye 807 szavazókörzetében 951 222 szavazót várnak október 25-én. A választási „meghívókat” október 14-ig mindenkinek kézbesítették. Aki esetleg nem kapta volna meg, haladéktalanul keresse fel a lakóhelye szerint illetékes választási bizottságot, hogy tisztázza adatait. Erre október 19-ig van lehetőség. Utána már csak gyorsított bírósági eljárás útján adódik mód a névlisták korrigálására. Aki ehhez a módszerhez fordul, annak is legkésőbb október 22-én, az esti órákig panasszal kell élnie, mert a bíróságnak két nap áll rendelkezésére a kérelem áttekintésére. A választások napján már nincs mód a listák pótlására.

A tájékoztató szerint az év elejétől szeptemberrel bezárólag 11 141 új név került fel a szavazásra jogosultak listájára. Onnan pedig 11 666 név került ki. 21 452 személynél módosították a személyes adatokat.
A megyei választási bizottság 11 ezer olyan illetőről tud, aki huzamosabb ideje mozgásképtelen, őket személyesen keresik fel otthonukban. Akik viszont csak ideiglenesen korlátozottak a mozgásukban, azoknak október 23-ig személyesen írott levéllel kell fordulniuk a bizottsághoz, hogy ott gondoskodjanak az ő esetükben is a mozgóurnáról. A kérelemhez csatolni szükséges az egészségügyi állapotukat igazoló orvosi jelentést is. A kérelem benyújtható postai úton, vagy egy meghatalmazott személy révén.

Ukrajnában, így Kárpátalján is október 25-én választanak új polgármestereket, valamint megyei, járási, városi és községi képviselőtestületeket. A Kárpátaljai Megyei Tanácsba egy listán indul a két magyar szervezet a KMKSZ pártjának égisze alatt. A magyar lista érdekességeiről itt talál egy összeállítást.