Ne legyen ismét műszaki vizsga!


Az autósokat érintő, újabb petíció jelent meg az államfői oldalon. Petro Porosenko hivatalának új ötlete, hogy bárki benyújthat az államfőhöz címezve elektronikus petíciót, s amennyiben a javaslat három hónap leforgása alatt legalább 25 ezer támogatót talál, abban az esetben az elnök véleményezni köteles az indítványt.

Így mondta el álláspontját eddig a fegyverviselés szabályainak esetleges megváltoztatásáról, és a külföldi járművek ukrajnai forgalomba helyezésének könnyítéséről.

Az egyik legújabb internetes petíció megfogalmazója azt kéri, hogy ne vezessék be újra a kötelező műszaki vizsgát. Érvelése alapján a közúti baleseteket nem az autók rossz technikai állapota idézi elő, sokkal inkább a közlekedési szabályok megsértése, a gyorshajtás és az ittas vezetés.

Ukrajnában pár éve eltörölték a személyautók kötelező műszaki vizsgáját. Jelenleg az csak a haszonjárművek és a céges kocsik esetében kötelező. Az Európai Unióval aláírt társulási egyezmény alapján 2017-től vissza kellene állítani azt. A korábban ebből befolyó költségvetési bevételt úgy pótolják, hogy az adó árát beépítették az üzemanyagok árába.