Obama katonákat küld a Boko Haram ellen


Barack Obama amerikai elnök szerdán értesítette a kongresszust arról, hogy felderítő drónokat és mintegy 300 főnyi katonai személyzetet vezényelt Kamerunba a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet elleni harc fokozása érdekében.

Egy 90 fős előörs már meg is érkezett Kamerunba abból a 300 amerikai katonából álló csapatból, akiknek a Boko Haram terrorszervezet elleni harc segítése lesz a feladata Afrikában. A kontingensnél lesznek fegyverek, de azt csak saját védelmükre használhatják majd. Fő feladatuk az lesz, hogy légi felderítést és megfigyelést végezzenek, drónokkal. Barack Obama elnök döntése szerint addig maradnak Kamerunban, ameddig a segítségükre szükség lesz.

Az amerikai katonák hírszerzési információkkal fogják ellátni a Boko Haram ellen harcoló nigériai, nigeri, kameruni, csádi és benini összefogással felállított többnemzetiségű haderőt.

A Predator típusú drónokat irányító amerikai egységek kezdetekben Kamerun északi részén, Garoua város és a nigériai határ közelében fejtik ki tevékenységüket.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint nem volt olyan esemény, amelyre válaszul küldik a 300 fős kontingenst Kamerunba. Earnest szerint az intézkedés része az erőszakos szélsőségesekkel szembeni fokozottabb fellépésnek a térségben. A Boko Haram korábban azt közölte: szövetségesük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.

Muhammadu Buhari nigériai elnök szerdán fogadta az Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságát irányító David Rodriguez tábornokot. Az elnök szerint a Boko Haramot még az év vége előtt fel lehet számolni.

mti