Önálló nemzetiségként való elismerésüket kérik a ruszinok


A ruszinok azt kérik Petro Porosenkótól, hogy Ukrajnában külön etnikumként ismerjék el őket. Prodan Jurij kérését hivatalos petícióban fogalmazta meg az államfői hivatal internetes oldalán.

„A Kárpátaljai Duhnovics Társaság nevében kérem önt, hogy segítsen elismertté tenni a ruszinokat Ukrajnában, mint különálló nemzetiséget. A ruszin békés, türelmes, törvénytisztelő és munkaszerető népcsoport, mely támogatja Ukrajna demokratizálódási folyamatát. Az elmúlt években az erre irányuló próbálkozásaink rendre elbuktak. Ukrajna központi kormánya 20 éve ignorálja a ruszinok jogait. Holott a világ szinte összes országában elismerték már a ruszint mint külön álló nemzetiséget. Ugyanakkor a Szovjetunióban hozott törvények alapján Ukrajnában a mai napig nem ismerik el a ruszinokat. Az eddig említetteket figyelembe véve, kérjük Önt, hogy kezdeményezzen olyan törvénymódosításoka, melyek elősegítik a ruszin nemzetiség állami szintű elismerését” – olvasható a petícióban.

Október 15 reggel tíz óráig mindössze 46-an írták alá az elektronikus petíciót, s amennyiben a javaslat három hónap leforgása alatt legalább 25 ezer támogatót talál, abban az esetben az elnök véleményezni köteles az indítványt. Eddig már két ilyen petíciós témában nyilvánult meg Porosenko. Az egyik a fegyvertartásra, a másik a külföldi autókat terhelő import- és vámilletékek eltörlésére irányult.