Szíria: haladás történt az amerikai-orosz egyeztetésen


Haladás történt a Szíria feletti harci repülések biztonságáról folytatott amerikai-orosz katonai videokonferencia harmadik fordulóján – közölte szerdán a Pentagon. Az amerikai védelmi minisztérium részleteket nem közölt, de egy név nélkül nyilatkozó washingtoni tisztségviselő szerint a véglegesítés szakaszába került annak az egyetértési memorandumnak a szövegezése, amely rögzíti majd, hogy a felek milyen alapvető repülésbiztonsági eljárásokat fognak követni a szíriai légtérben.

A két ország fegyveres erőinek képviselői először október 1-jén folytattak megbeszélést arról, hogyan lehetne elkerülni a potenciális konfliktusokat a Szíriában lévő célpontokat párhuzamosan, de egymással való egyeztetés nélkül támadó amerikai, illetve orosz harci repülőgépek között.

Amerikai hivatalos körökből származó sajtóértesülés szerint az Egyesült Államok részéről azt javasolták akkor, hogy tartsanak fenn biztonságos távolságot a harci gépek között és használjanak közös rádiófrekvenciákat a vészjelzések leadásához.

Washington korábban közölte, hogy nem fogja megváltoztatni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni szíriai támadásainak tervét, de Moszkvával sem hajlandó együttműködni Bassár el-Aszad szíriai elnök orosz támogatása miatt. Ehelyett csak korlátozott katonai kapcsolatfelvételre volt hajlandó az alapvető repülésbiztonság szavatolása érdekében.

A Pentagon szerint az elmúlt két hét alatt előfordult, hogy orosz repülők alig néhány kilométerre közelítettek meg amerikai drónokat és harci gépeket. Az amerikai védelmi tárca kedden közölte, hogy a két fél gépei szombaton “vizuális azonosítási távolságba” kerültek egymástól.

 

MTI