Tiszta vizet kaphat Nagymuzsaly


Jövőre megoldódhatnak a muzsalyiak súlyos vízellátási problémái. A Beregszászhoz közeli településen az aranybánya korábbi évekbeli tevékenysége miatt alakult ki mára katasztrofális helyzet.

A Zakarpatpolimetali cégnél ugyanis nem voltak kellően körültekintők, ami miatt súlyos környezeti szennyezést idéztek elő. A kutak vizének minősége drasztikusan romlott az aranybánya közelsége miatt. Ma az ottani vizek túl sok vasat, cinket, és más nehézfémeket tartalmaznak. Külön gondot okoz a mezőgecsei víztározó és a Tisza, valamint a Borzsa közelsége.

Nagymuzsaly vízellátásának orvoslása céljából 3,3 millió hrivnyát különítettek el az állami költségvetésből, ami már rendelkezésre is áll, tudatta a médiával a megyei közigazgatás sajtóosztálya. Ezen kívül 367 ezer hrivnyát a Beregszászi Járási Tanács is kiutalt erre a célra.
A 2100 főt számláló település lakói Beregszászból fogják kapni a vizet, ehhez egy 4,7 kilométeres csőrendszer épül, ami decemberben éri a községet, ha minden jól halad. Nagymuzsalyban egy nagy teljesítményű szivattyúállomást létesítenek és egy 150 köbméter víz tárolására alkalmas ciszternát. Jövőre elkezdik a háztartásokba is bevezetni a vezetékes vizet, ígérik az illetékesek.