A dunaszerdahelyi Jobbik-iroda bezárását követeli Pellegrini


Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke felszólította csütörtökön Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét, hogy haladéktalanul zárja be képviselői fogadóirodáját, amelyet előző nap nyitott meg Dunaszerdahelyen.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerdán a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen sajtótájékoztató keretében nyitotta meg képviselői fogadóirodáját. Szávay István az iroda megnyitását egyebek mellett azzal indokolta, hogy az hozzájárul majd a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás új szintre emeléséhez.

A pozsonyi törvényhozás elnöke sajtóértekezletén provokációnak nevezte Szávay lépését, s azt mondta: az iroda megnyitásával a Jobbik alelnöke meg akarja zavarni az évek óta legjobb állapotban lévő szlovák-magyar kapcsolatokat, illetve destabilizálni a két ország konstruktív párbeszédét. Hozzátette: egyúttal szeretné biztosítani Budapestet arról, hogy ilyen igyekezet nem járhat sikerrel.

“Nem engedjük, hogy megzavarják (a kapcsolatokat) szélsőségesek egyéni megnyilvánulásaival” – szögezte le Pellegrini, aki kilátásba helyezte, hogy amennyiben Szávay István nem zárja be képviselői fogadóirodáját, akkor kezdeményezni fogja a törvényi háttér módosítását, hogy a jövőben ne lehessen ilyen irodát nyitni Szlovákia területén. Hozzátette: az ügy kapcsán Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter magyarázatot fog kérni Magyarország pozsonyi nagykövetétől.

Robert Fico szlovák kormányfő szintén provokációnak minősítette a Jobbik alelnökének lépését és azt mondta: azt várja, hogy a szlovák és a magyar törvényhozás vezetése egyeztet majd a történtekről, és ennek alapján “kellő intézkedéseket foganatosítanak”.

Szávay így kommentálta az eseményeket:

Bizonyára vannak olyan magyar politikusok akiknek Fico megszabhatja, hogy meddig mehetnek el a magyar érdekek képviseletében, én azonban még véletlenül sem tartozom ezek közé, ezért eszemben sincs teljesíteni a követelésüket. Kétségkívül igaz Robert Fico azon állítása, hogy Orbán Viktorral “konstruktív és pozitív” a viszonyuk, valamint “kizárólag a jövő pozitív projektjeire” összpontosítanak. Bizonyára könnyű lehet az együttműködés egy olyan magyar miniszterelnökkel, aki a gazdasági előnyök és a jövő pozitív projektjeiért cserébe kivétel nélkül az összes felvidéki magyar ügy képviseletéről lemondott. Az elmúlt évek kétoldalú találkozóin és az azokat követő vidám pálinkázások közepette még csak szóba sem került a Benes-dekrétumok ügye, a szlovák állampolgársági törvény vagy éppen a felvidéki magyar kisiskolák tervezett bezárása. Üzenjük Robert Fico kormányfőnek, hogy most még van néhány könnyű éve, de amint 2018-tól a Jobbik kormányozza Magyarországot a nemzeti önfeladást a nemzeti önrendelkezés politikája váltja fel.

mti/karpathir