Bereg-vidéken mindkét magyar párt a tanárokra épít


Mint az ismeretes, a Beregszászi járásban külön indul a két magyar párt. Ugyanez a helyzet a Nagyszőlősi járásban is. Emellett a Munkácsi járásban, az Ungvári járásban és Csapon sem tudtak dűlőre jutni a felek az együttműködést illetően, de ott az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) pártja valamiért nem állított listát.
A legmagyarabb járásban viszont megtették. S bár annak a többség nem örül, hogy ott nincs együttműködés, de így legalább a választások megmutathatják: melyik is a támogatottabb, elfogadottabb magyar erő vidékünkön?
A Központi Választási Bizottság (CVK) oldalát segítségül hívva megnéztük, kikkel is száll harcba a két magyar párt. A KMKSZ-UMP listavezetője a várakozásoknak megfelelőn a szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének vezetője, Sín József. Listájukon 34 név szerepel, egy körzet kivételével mindenütt indítanak valakit.
Mások mellett a KMKSZ sikerét igyekszik majd szolgálni Berki Károly, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) vezető módszerésze, Vass Ottó, a járási nyugdíjosztály hivatalnoka, Géczy Tihamér, a Nagyberegi Középiskola igazgatója, Kovács András, a Nagyberegi Líceum igazgatója, Komáromi Ibolya, a Kisbégányi Általános Iskola igazgató-helyettese, Komári Julianna, a Mezőkaszonyi Óvoda vezetője, Márku Sándor, a Mezővári Középiskola igazgatója, Nagy Anna, Asztély polgármestere, Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorának helyettese és Jakab Lajos badalói családorvos.

Jól kivehető, hogy a KMKSZ a pedagógusszövetségre építette stratégiáját. A sok oktatási intézményvezető mellett több tanárt – Sütő Gábor (Hetyen), Tadler Róbert (Makkosjánosi), Jakab Erika (Nagymuzsaly), Horváth Árpád (Bótrágy) – is találni a listájukon. Elsősorban tehát a pedagógusok mozgósításától reméli a jó eredmény elérését a kulturális szövetség, ami teljesen logikus is, hiszen legerősebb bástyája a főiskola és a KMPSZ. És ebben kezükre játszik, hogy ugye a KMKSZ Jótékonysági Alapítvány intézi a magyarországi támogatások kifizetését, amit éppen a napokban kaptak meg a tanárok.

A másik oldalnak nincsenek hasonló fegyver a kezében, ilyen szemszögből hátrányból indulnak, ezért is lesz különösen érdekes és tanulságos a végeredmény kettejük külön versenyében. Az UMDP listájának az élére a járási tanács alelnöke, Horváth László került. Ők mindenütt állítottak jelöltet. Néhány nevet az ő esetükben is kiemelnénk: Bíró Tibor ismert jánosi vállalkozó, övé a Helikon, a Találka és a beregszászi Sörkert, a gáti Braun Béla, aki már nyugdíjas ugyan, de sokáig meghatározó tisztségeket töltött be a járási közigazgatási hivatalban és a közgyűlésben, Bakancsos László, aki néhány éve a KMKSZ csapatából pártolt át Gajdosékhoz, Varjú Ilona nagyberegi vállalkozó, Doma István, a Makkosjánosi Agrárlíceum volt vezetője, Kocsis Mária, aki a beregszászi gimnáziumban magyartanár, de ő a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány (KAMOT) elnöke is (igaz, a magyarországi kormányváltás után ezt a szervezetet pályán kívülre tették), László Gábor, a Beregszászi Járási Tanács végrehajtói apparátusának vezetője, László Magdolna, a Kígyósi Községi Tanács jegyzője, Márkus Miklós, a Mezőkaszonyi Középiskola igazgatója, Szegedi Erika, a Nagymuzsalyi Középiskola igazgatója, Fejes Tibor beregsomi vállalkozó, Fejes Sándor rafajnai vállalkzó, Csulák Ernő korábbi guti polgármester, File Erzsébet, az Asztélyi Elemi Iskola igazgatója és Jakab Géza, a Mezőgecsei Általános Iskola igazgatója, Szabó Árpád, a Beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium direktora. Tanárból az ő listájukon sincs hiány.
A Beregszászi Járási Tanácsba 34 képviselő kerül be. Tíz párt összesen 206 jelöltet állított. Az UMDP-n kívül a Szolidaritás és a Vidrodzsennya is mindenhol állított jelöltet, a KMKSZ-UMP és a Jedinij Centr pedig egy kivételével mindenütt. Nem túlságosan biztató jel a magyar pártok számára, hogy az ukrán erők listáin hemzsegnek a magyar indulók, ami félő, hogy érezhetően elszívó hatást fog gyakorolni.

Nemes István