Civilek százaival végeztek az amerikai drónok


Az amerikai pilóta nélküli repülőgépek által szélsőséges csoportok ellen végrehajtott légicsapások civil áldozatainak valós száma jóval nagyobb a hivatalosan közöltnél – írta a The Intercept című oknyomozó portál.

A hírportál kiszivárogtatott amerikai titkosszolgálati dokumentumok alapján állította össze “A gyilkológépezet” című írását.
Ezen dokumentumokból a The Intercept szerint egyebek mellett az is kiderült, hogy egy északkelet-afganisztáni művelet során 2012 januárja és 2013 februárja között amerikai drónok több mint kétszáz emberrel végeztek, közülük azonban mindössze harmincöt volt kijelölt célszemély.
A művelet ideje alatt volt olyan öt hónapos időszak, amikor a meggyilkoltaknak a 90 százaléka nem a célszemélyek közül került ki. Rájuk a művelet során megölt ellenséges harcosokként – kombattáns – hivatkoznak a statisztikákban, amennyiben a haláluk után nem nyer egyértelműen bizonyítást, hogy ellenségnek nem minősíthető polgári személyek voltak.

Egy név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati dolgozó “őrültségnek” nevezte ezt a gyakorlatot, amelynek értemében minden, dróncsapásban megölt férfit automatikusan kombattánsnak minősítik. “Ezt azonban nem tartja problémának a hírszerző közösség, az amerikai haderő különleges műveleteinek egyesített parancsnoksága (JSOC), a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és azok, akik segítenek fenntartani ezeket a programokat” – tette hozzá.
A Pentagon egyik dokumentuma alapján a portál arra a következtetésre jutott, hogy gyakran elégtelen bizonyítékok alapján rendelnek el légicsapást feltételezett terroristák ellen.

mti