Drónnal csempészik a cigarettát Kárpátalján


A munkácsi események után a kárpátaljai vámosok szigorítottak az ellenőrzésen, megnehezítve ezzel a cigarettacsempészek dolgát. Ám csempészek találékonysága határtalan, legújabba high-tech módszereket vetnek be a legkifinomultabb ezek közül, amikor robotrepülőkkel szállítják át a cigarettát a határ túloldalára.

Az Ukrán Állami Határőrség Nyugati Regionális Parancsnokságának tájékoztatása szerint idén eddig legkevesebb harminc drónt fedeztek fel a nyugati határszakaszon, melyek a zöldhatár légterében a magyar, a szlovák és lengyel oldalra szállítottak cigarettát. A drónok elfogott irányítóit 18 ezer hrivnya pénzbírság és három év szabadságvesztés fenyegeti. A vagyont érő robotrepülőket pedig lefoglalja a hatóság.

„A munkácsi incidens óta sokkal nagyobb a lebukás esélye határátkelőkön. A gyakori, szúrópróba szerű ellenőrzések, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kiemelt figyelme miatt szinte lehetetlen megkenni a határőröket és vámosokat” – mesélte egy Nagyszőlősi járási férfi, aki jól ismeri a cigarettacsempészek módszereit Állítása szerint egyre többen váltanak drónokra.

„Egy ilyen eszköz nem olcsó mulatság, nagyjából 10 ezer dollár egy ilyen pilóta nélküli repülő, de a ráfordítás hamar megtérül. Egy forduló alkalmával a drón 10-15 karton cigit tud átvinni. Nálunk egy csomag Prima 12-13 hrivnya, Magyarországon viszont már 30-35 hrivnyáért árulják” – nyilatkozta a Veszti forrása. Egy karton cigin 150 hrivnyát lehet keresni, ami egy forduló alatt 100 dollárt jelent. Egy éjszaka nagyjából öt berepülést lehet végrehajtani, ami 500 dollár tiszta haszont jelent.

„Havonta 10-15 ezer dollárt lehet keresni. Igaz minden egyes alkalommal változtatni kell a repülési útvonalon, hogy a határőrök ki ne szúrják és le ne lőjék a drónt. Bár ritka, de már olyan is előfordult, hogy a repülő még a cél előtt lezuhant. A drónok a határtól 30-50 kilométerre szálnak le” – nyilatkozta a kárpátaljai cigarettacsempész.

Az Interneten bárki vehet magának robotrepülőt. Egyes hirdetések kommentjeiből rögtön rá lehet jönni, hogy a lehetséges vásárló milyen céllal keres drónt. „Ki tud olyan robotrepülőt építeni, mely legalább 5 kilogramm tömegű (nagyjábol 20 karton cigaretta) súlyt tud szállítania tíz kilométeres távolságra?” – írja egy Ivan Ivanovics nevű vásárló. A kérdésre hamar érkezett válasz: „Önnek egy nagy teherbírású, távirányítású quadrokopterre van szüksége, amely legalább 10 ezer dollárba kerül. Ezért az összegért garantálni tudom, hogy nem fog lezuhanni félúton” – írta egy eladó.
A határőrök elismerték, hogy szinte lehetetlen elfogni a drónokat.

„Magasan repülnek és GPS navigációval rendelkeznek, a radarok számára észrevétlenek. Ha ez így folytatódik rövidesen légvédelmi rendszereket kell majd telepíteni a határra” – nyilatkozta egy Lemberg megyei határőr.