Hatalmas hitellel húzta ki idén eddig Kijev


Ukrajna idén eddig 9,7 milliárd dollár külföldi hitelhez jutott és azzal számol, hogy az év végéig további csaknem 4 milliárd dollárral nőhet ez az összeg – közölte Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter pénteken.

Elemzők szerint a 4 milliárd dollárból csaknem 2 milliárd a Nemzetközi Valutaalaptól érkezne. De hogy ezt megkapja-e Kijev, egyelőre bizonytalan. Kijevi reményekkel ellentétben ugyanis az IMF küldöttségének október elején záródott egyhetes ukrajnai vizsgálódása után nem született megállapodás a márciusban megajánlott mentőcsomag újabb hitelrészletének felszabadításáról. Pénteken az IMF azt közölte, hogy szakértői az október 25-i helyhatósági választások után térnek vissza Kijevbe. Pontos időpontot nem jelölt meg az IMF.

Az IMF márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg.

Az Egyesült Államok 1 milliárd dollárt, az Európai Unió 670 millió dollárt, Japán pedig 300 millió dollár hitelt tervez nyújtani Ukrajnának. Ennek azonban az a feltétele, hogy az IMF engedélyezze a 17,5 milliárd dolláros hitelkerete harmadik részletének a folyósítását.

Augusztus végére az ország arany- és devizatartaléka 12,6 milliárd dollárra nőtt az egy hónappal korábbi 10,3 milliárd dollárról.

Az idei év elején 7 milliárd dollár körüli, a múlt év elején csaknem 20 milliárd dollár volt a jegybanki devizatartalék.

Az ország devizatartaléka 2003 és 2014 között átlagosan 22,572 milliárd dollárt tett ki. A devizatartalék 2011 áprilisában volt legnagyobb, akkor elérte a 38,351 milliárd dollárt, a legkisebb pedig 2003 januárjában, amikor 4,629 milliárd dollár volt.

mti