Obama kész tárgyalni Észak-Koreával


Az Egyesült Államok sohasem fogja Észak-Koreát nukleáris hatalomként elfogadni, de ha Phenjan kész feladni nukleáris fegyvereit, Washington hajlandó vele a párbeszédre – jelentette ki pénteken Washingonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama a Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel a Fehér Házban közösen megtartott sajtótájékoztatón beszélt erről, leszögezve, hogy kormánya Dél-Koreáéval együtt továbbra is ragaszkodik az Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez. Mint mondta, Washington, miként Teheránnal és Havannával is, kész a Phenjannal folytatandó párbeszédre, ha feladja nukleáris fegyvereit.

“Amikor Észak-Korea érdekelt lesz a szankciók enyhítésében, a kapcsolatok javításában és kész lesz az atomfegyver-mentességről tárgyalni, ott leszünk a tárgyalóasztalnál” – hangoztatta Obama, hozzáfűzve: nem lát arra utaló jelet, hogy Phenjan nukleáris fegyverek nélkül képzelné el a jövőjét.

Az elnök arról is szólt, hogy az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött megállapodás nem oldotta meg a Teheránnal kapcsolatos többi problémát. Kijelentette, hogy nyomást fog gyakorolni az iszlám köztársaságra annak megértetése érdekében, hogy “a rossz magatartásnak ára van” a régióban. Obama szerint Irán több alkalommal is megsértette a rakétakísérletekre vonatkozó tilalmakat.

 

mti