Szíria: a kormány kész azonnal tárgyalni az ellenzékkel


A szíriai kormány kész azonnal tárgyalni a számára elfogadható ellenzéki erőkkel a konfliktus politikai rendezéséről – közölte pénteken Fejszál Mekdad külügyminiszter-helyettes.
Ettől a pillanattól fogva készek vagyunk leülni a tárgyalóasztalhoz a tiszteletre méltó nemzeti ellenzékkel, de nem azokkal, akik kapcsolatban állnak külső erőkkel” – idézte a hírügynökség a külügyminiszter-helyettest. Hozzátette, hogy Damaszkusz kész arra is, hogy együttműködjön az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura javaslatára létrehozott négy munkacsoporttal.
Szíriában több mint négy éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és a Moszkva által
támogatott Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus közepén, de Mistura javaslatára egyhangúlag új béketervet fogadott el, amely felszólítja a szíriai fegyveres konfliktusban részt vevő feleket, hogy a béke érdekében folytassanak intenzív előkészítő tárgyalásokat a demokratikus választásokhoz vezető politikai átmenetről és a terrorizmus elleni fellépésről.

A 2012 júniusában Genfben elfogadott rendezési terv, úgynevezett útiterv alapján négy “munkacsoportban” a konfliktus valamennyi résztvevője olyan kérdésekről egyeztetne, mint a civilek védelme és biztonsága – beleértve az orvosi ellátáshoz való hozzájutást és a fogva tartottak szabadon bocsátását is -, politikai és alkotmányos kérdések, a terrorizmus elleni küzdelem és biztonsági témák, valamint az újjáépítés és gazdasági fejlesztés.

Mekdad kiemelte, hogy Oroszország fontos szerepet játszik a szíriai polgárháborús ellenfelek közötti konzultációban, és szükség lenne újabb tárgyalási fordulóra.

MTI