Ukrajna tiltakozik egy brit kiadó Krímről szóló térképe miatt


Ukrajna londoni nagykövete tiltakozólevelet küldött az Oxford University Press kiadónak, amiért olyan tankönyveket bocsátott ki, ahol a Krím-félszigetet Oroszország részeként tüntették fel – írja a Svoboda.

A nagykövetség magyarázata szerint a térkép megtévesztheti a tanulókat, hisz a félsziget Ukrajnához tartozik. A tankönyvben szó van a 2014-es népszavazásról is, amikor a félsziget lakói úgy döntöttek Oroszországhoz csatlakoznak. A nagykövetség felhívja a kiadó figyelmét, hogy a brit kormány elítélte a népszavazást és felszólította Oroszországot, adják vissza a félsziget fölötti uralmat Ukrajnának.

 

Az Oxford University Press képviselője elmondásából kiderült, hogy a tankönyv 11 és 14 év közötti tanulók számára készült és részletes politikai, szociális és gazdasági tanulmányokra alapozódott. A kiadó képviselője azonban azt is megjegyezte, hogy megváltoztathatják az álláspontjukat. Az oxfordi tankönyv a Kalinyingrádi területhez hasonlítja a Krím félszigetet, amelyet a tankönyv úgy ír le, mint egy olyan terület, amit Oroszország 2014-ben vett el Ukrajnától.

Néhány napja egy francia kiadványban fedeztek fel hasonlót, abban is Oroszország részeként tüntetik fel a Krím-félszigetet.