Ratusnyák: vissza a régi városnevet!


Emberek lehetne referendumot tartani arról, hogy a ruszofób Uzsgorod helyett a várost ismét Ungvárnak hívnák – írta Facebook-oldalán Szerhij Ratusnyák ex-polgármester.
Az október 25-ei helyhatósági választásokon induló polgármesterjelölt azzal indokolja kezdeményezését, hogy mivel Oroszország ellenség nem szerencsés, hogy a megyeszékhely nevében egy echte orosz szó szerepel. Vélhetően a gorod, vagyis város szóval van problémája Szerhij Ratusnyáknak. Bejelentésének eléggé kampány szaga van!
A közelmúltban vidékünkön már volt hasonló referendum, négy éve Beregszászban szavaztak arról, hogy a Vérke-parti város visszakapja történelmi nevét. A népszavazáson a jogosultaknak csaknem 52 százaléka vett részt, közül 4688-an szavaztak a névváltoztatás mellett, míg 4358-an voksoltak ellene.
Források szerint a Vereckei hágón átkelt magyar seregek 894-ben foglalták el Ungvárt Laborc fejedelemtől. Anonymus krónikája szerint Ungváron adta át Álmos fiának, Árpádnak a fővezérséget. Innen eredhet Árpád „hungvári vitéz” elnevezése. A második világháború befejezése után a nemzetállami törekvések keretében számos más kárpátaljai településhez hasonlóan Ungvár is szláv nevet kapott.