Ukrajna főügyészsége nem talált orosz nyomot a majdani eseményekben


Ukrajna főügyészsége nem talált kapcsolatot a majdani események alatt elhunyt emberek halála és Oroszország között – írja a TASZSZ Viktor Sokinra, Ukrajna főügyészére hivatkozva. „Most nincs olyan információm, hogy a mennyei százak szétlövésében orosz nyom lenne.

Azokból az információkból, amivel most rendelkezünk, nem lehet erre a következtetésre jutni. Nem azért mert nem akarjuk, hanem azért mert most nincs okunk ezt feltételezni” – mondta Sokin arra emlékeztetve, hogy az SZBU korábbi vezetője korábban orosz nyomról nyilatkozott.

„Nalivajcsenko a saját idejében azt nyilatkozta, hogy valamilyen orosz csinovnyik 2014 telén Kijevben tartózkodott és tűzparancsokat osztott a karhatalmiaknak. Megkértem Nalivajcsenkót, hogy mutasson fel valamilyen dokumentumot, ami bizonyítja ezt, de ilyen a mai napig nincs” – mondta Sokin. 2015 februárjában Petro Porosenko, Ukrajna elnöke azt nyilatkozta, hogy Vlagyiszlav Szurkovnak, az orosz elnök segédjének is köze lehet a majdani eseményekhez.

Oroszország tagad és abszurdnak tartja ezeket az állításokat. „Ez butaság. Ez annyira messze van az igazságtól, hogy az is meglepő, hogy honnan szedik elő ezeket az információkat. Néha azt hallom, hogy ezt a titkosszolgálatok pontatlan információi állítják. Szeretném azt kérni, hogy legyenek sokkal figyelmesebbek, amikor olyan jelentéseket használnak, amelyeket az ukrán kollégáim asztalára tesznek” – mondta Putyin.