Ungváron Csubirko mögé állt a KMKSZ


Viktor Balogáék bizalmasát, Volodimir Csubirkót fogja támogatni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a jövő vasárnap esedékes ungvári polgármester-választáson.
Az ezt rögzítő megállapodás létrejöttéről a kulturális szövetség által finanszírozott Karpatszkij Objektiv című ukrán nyelvű hetilap számolt be. Volodimir Csubirko pillanatnyilag még a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke. Azt követően lett ő a testület vezetője, hogy elődje, Ivan Baloga parlamenti mandátumot szerzett a legutóbbi, előrehozott törvényhozási választásokon. Csubirko kétségkívül Balogáék megbízható embere.

A Jedinij Centr (JC) azonban mégsem támogatja őt nyilvánosan a megyeszékhely polgármesteri tisztségéért zajló versenyben. A JC senkit sem támogat hivatalosan. Ennek oka lehet, hogy miután pozíciói meggyengültek, lejárató kampány indult ellenük, s nem szeretnék, hogy ez a jelöltjükön is lecsapódna.

Az, hogy most a KMKSZ nyíltan is Csubirko mögött sorakozik fel, megerősíti azokat a feltételezéseket, miszerint szoros kapcsolatban áll egymással a kulturális szövetség és a Kárpátalján rendkívül befolyásos Baloga família. A mostani együttműködési megállapodásnak írásos nyoma is van, amiben Volodimir Csubirko garanciákat vállal a magyar nyelvű lakosság érdekeinek a megjelenítésére.