Hetvenéves az Ungvári Nemzeti Egyetem


Egész napos programsorozattal méltatták az Ungvári Nemzeti Egyetem fennállásának hetvenedik évfordulóját.

1945-ben az akkor még Ungvári Állami Egyetem mindössze 168 fiatallal és négy karral – történelem, filológia, biológia és orvosi – kezdte meg működését. A hetven évvel ezelőtt megnyitott felsőfokú oktatási intézmény mára Ukrajna legpatinásabb létesítményei közé sorolható 21 karával és 109 tanszékével, ahol közel 14 000 diák tanul. Ezenkívül mintegy 20 ország felsőoktatási intézményével alakított ki nemzetközi kapcsolatokat az elmúlt évtizedekben.

A rektori hivatal nagytermében rendezett ceremóniát dr. Volodimir Szmolanka professzor, az egyetem rektora nyitotta meg ünnepi köszöntőjével. A vendégek között üdvözölte az egyetem Tudományos Tanácsának tagjait, a helyi és szomszédos országok értelmiségének színe-javát, valamint a jelenlévő diplomatákat, politikai és egyházi személyeket, az intézmény munkatársait és diákjait. Röviden emlékeztette a hallgatóságot az egyetem múltjának történelmére, továbbá kiemelte annak eddigi sikereit, dinamikus fejlődését és sokszínűségét.

Az ünnepély keretében kitüntetések és oklevelek átadására került sor. Így kiemelkedő munkájáért Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának kitüntetésében részesült többek között dr. Spenik Sándor, az UNE Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának dékánja. Molnár Sándor fizikus, az UNE rektorának oklevelében részesült.

A nagyszabású születésnapi rendezvény több órán át tartó ünnepi felszólalásait a Bojan férfikórus tette színesebbé.

Simon Rita / KISZÓ