Kuba tagadja, hogy katonákat küldött volna SzíriábaKuba határozottan tagadja, hogy katonákat küldött volna Szíriába Bassár el-Aszad szíriai elnök megsegítésére – közölte Gerardo Penalver, a kubai külügyminisztérium tisztviselője helyi idő szerint szombaton.
A kubai tárca közleményében “felelőtlennek és alaptalannak” nevezte azt, hogy kubai egységek tartózkodnának a háború sújtotta közel-keleti országban.
A miami egyetem kubai tanulmányainak intézete kedden egy jelöletlen forrásra hivatkozó, nem megerősített jelentésében azt állította, hogy a szigetország katonáit észlelték Szíriában, akik a rezsim és az orosz beavatkozás támogatásának céljából tartózkodnak ott.
A Fox News amerikai konzervatív hírtelevízió másnap közölte a hírt egy amerikai tisztviselőre hivatkozva, aki állításuk szerint ezt megerősítette. A híresztelés ezek után lábra kapott a közösségi oldalakon.
Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön közölte, az Egyesült Államok nem talált bizonyítékot a kubai katonák jelenlétére.
Kuba a hetvenes és nyolcvanas években küldött katonákat Angolába és Etiópiába az akkori baloldali kormányok támogatására, de azóta tartózkodik a tengeren túli hadműveletektől.
Az Egyesült Államok és a szigetország 54 év után idén állította helyre diplomácia kapcsolatait, az amerikai gazdasági szankciók Kuba ellen várhatóan fokozatosan enyhülnek a jövőben.
MTI

Cuban soldiers march during a military parade along the Revolution Square in Havana, Cuba, Saturday, Dec. 2, 2006. The ailing Fidel Castro did not show up to a huge military parade Saturday marking the 50th anniversary of the founding of Cuba's Revolutionary Armed Forces, fueling speculation about the severity of his condition and the possibility he may not return to power.     (AP Photo/ Javier Galeano)