Újabb megszorításokat fogadott el a görög parlament


Az ország nemzetközi hitelezői által megkövetelt újabb, nyugdíjcsökkentést is magában foglaló megszorító csomagot fogadott el a görög parlament szombaton.

A törvénycsomagot négy héttel a baloldali radikális Sziriza párt választási győzelme után, és nem sokkal azelőtt fogadták el, hogy a hitelezők – az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap – képviselői október végén Athénba érkeznek, hogy felülvizsgálják a Görögországnak nyújtott harmadik, 86 milliárd eurós hitelkeretért cserébe vállalt takarékossági intézkedések végrehajtását.
A most elfogadott lépések között szerepel a nyugdíjcsökkentés mellett az, hogy a nyugdíjkorhatárt 2022-ig 67 évre emelik, szigorítják az adócsalásért kiszabható büntetéseket, továbbá liberalizálják az ország energiapiacát.
A jogszabálycsomagot a pénteken kezdődött, de szombaton véget ért parlamenti vita végén a Sziriza és koalíciós partnere, a jobboldali populista Független Görögök (ANEL) 154 képviselője támogatta a 300 fős törvényhozásban. Az ANEL egy képviselője, valamint 139 ellenzéki honatya nemmel szavazott, hatan nem vettek részt a voksoláson.
A megszorítások ellen a parlament előtt mintegy háromezren tüntettek a szakszervezetek felhívására, bár a tudósítások megjegyezték, hogy egy-két éve még tízezreket mozgatott meg egy-egy hasonló tiltakozóakció.
A várakozások szerint novemberben a görög parlament újabb, a mostaninál is súlyosabb megszorításokat fog elfogadni, hogy azok fejében a kormány megkezdhesse a tárgyalásokat a hitelezőkkel a görög bankok feltőkésítéséről, illetve a görög államadósság átütemezéséről.
A Sziriza – a Ciprasz-kormányt ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére – szeptemberben a voksok 35,5 százalékát megszerezve megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. A voksolást azután írták ki, hogy Ciprasz augusztusban lemondott, miután a pártjának balszárnya fellázadt az újabb mentőcsomag feltételei ellen.

mti