Gázár: 400 köbméterre nőhet a kedvezményes kategória


Elképzelhető, hogy 200-ról 400 köbméterre nő a téli fűtési időszakban kedvezményes áron számfejtett gáz ára. Erről Jurij Lucenko ejtett szót vinnicai munkalátogatásán.

A Petro Porosenko Blokk parlamenti frakciójának vezetője elárulta, az erre vonatkozó módosító indítványról hamarosan szavazni fog a törvényhozás. A kedvezményes kategória növelését azzal magyarázta, hogy így a magánházak tulajdonosai is beleférhetnek a havi 400 köbméterbe, akinek viszont nagyobb a háza, az fizessen is többet, fűzte hozzá.
200 köbméteres fogyasztásig csak 3,60 hrivnyát kell fizetni a gázért, az e fölötti fogyasztásért viszont a dupláját. Igaz, májustól októberig mindenki egységesen 7,20-at térít. Viszont a kedvezményes tarifa sem vonatkozik mindenkire. Akinek nincs hivatalosan, a Zakarpatgaznál beregisztrálva a kazánja, az bizony 7 hrivnya 20 kopijkát kényszerül fizetni. Márpedig csak Ungváron több mint ötezer ilyen háztartás van. A nyári időszakban csupán alig kétezer gázkazán-tulajdonos rendezte el a papírjait.

Nemrég Arszenyij Jacenyuk kormányfő azt ígérte, mindenkire vonatkozni fog a 200 köbméteres határig terjedő kedvezmény. Azt elfelejtette hozzáfűzni, kivéve azokra, akik nem „papírozták” le fűtőberendezésüket. Az ilyen eljárás díja ugyan csak 400 hrivnya körül van, de ellenőrzéskor rendre találnak kifogásokat a gázszolgáltató munkatársai, aminek az elhárításra többnyire ezertől háromezer hrivnyáig terjed.