Janukovics az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult


Vikor Janukovics egykori ukrán elnök az Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult, mivel megítélése szerint Ukrajnában jogtalan bűnügyi eljárás folyik ellene.

Képviseletét Joseph Hage Aaronson ügyvéd látja el, aki szerint „Ukrajnában folyamatosan megsértik védence emberi jogait, hiszen az európai normák szerint mindenkinek joga van az igazságos bírói eljárásra. Az egykori elnököt viszont a mai napig halálra keresteti a kijevi hatalom, ilyen módon sérül az az alapvető jog, amely szerint Janukovicsnak joga van megjelenni a bíróság előtt védelmének ellátása céljából. Némely vádat kimondottan az európai szankciók érdekében emelték Janukovics ellen, így ő is a szankciók hatálya alá került” – jelentette ki Hage.

A volt elnök fia, Alekszandr Janukovics is keresetet nyújtott be ugyanazon fórum felé, mivel őt is folytonosan zaklatja a kijevi hatalom. Az ukrán Elnöki Hivatal többek között az Ukrán Fejlesztési Bank ellen is csődeljárást kezdeményezett, amelynek vezetésében korábban az ifjabb Janukovics dolgozott. A csődeljárás folytán részvényeinek 100%-át elvesztette, a bankot pedig egy harmadik személynek adta el Kijev spekulatív áron. Alekszandr Janukovics a részvények teljes piaci értékének összegében pereli az ukrán államot.