Jön a márkasemleges cigisdoboz Magyarországon


A tavaly hatályba lépett uniós szabályozás értelmében jövő májustól a dohánytermékeket csak egységes, márkasemleges csomagolásban lehet forgalomba hozni – írja a híradó.hu.

Az EU dohánytermékekre vonatkozó irányelveit (Tobacco Product Directive – TPD) 2013 márciusában fogadta el az Európai Bizottság, és tavaly május 19-én léptek hatályba. Az új szabályozás nagy részét a tagországoknak 2016. május 20-ig kell átültetniük hazai jogrendjükbe.

Az irányelv útmutatása szerint a dohánytermékek csomagolásának mindkét nagy felületén egészségvédő figyelmeztetéseket kell elhelyezni: a csomagolás elő- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük a figyelmeztetéseknek, amelyeknek a csomagolási egységek felső részén is helyet kell kapniuk – írja a hírportál.

Tíz állam, köztük Magyarország, idén júliusban állapodott meg a márkasemleges cigarettacsomagolások népszerűsítéséről.

A márkasemleges csomagolás célja, hogy csökkentsék a dohányzás népszerűségét a fiatalok és a nők körében. Ezek a dobozok egységes külsővel, ugyanolyan színnel, méretben egyforma betűtípussal készülhetnek csak. Mivel a csomagoláson nem lehet logó, az egyetlen különbség a márkanév vagy vállalatnév és a dohány típusának megjelölése lehet majd – számolt be a híradó.hu.