Nem túl nagy a választási kedv


A választási hajrá utolsó egyenesébe fordultunk. Az előttünk álló hétvégén helyhatósági választások lesznek Ukrajnában, így Kárpátalján is. Számunkra nagy a tét: miként szerepel a két magyar párt összefogása révén létrejött megyei magyar lista? Milyen szerephez jutnak a magyar erők Bereg-vidéken és Ugocsában? Miként szerepel a KMKSZ ott, ahol az UMDSZ távol marad?
Kérdéseinkre hamarosan világos választ kapunk, de akad egy tényező, ami előzetesen aggodalomra adhat okot. Az elmúlt időszakban szándékosan a választásokhoz igazítottuk kérdéseinket. A múlt héten egyszerűen csak azt tudakoltuk: Ön elmegy-e szavazni? A válasz meglehetősen elszomorító. A több mint 800 voksoló közül szinte minden második (49 százalék) nemmel válaszolt.
Hasonlóan negatív képet mutat a hetek óta futó állandó kérdésünk. Ott a pártszimpátiára kérdezünk rá, de a lehetséges válaszok között van egy olyan opció is, hogy „Nem megyek el szavazni”. Erre a válaszadóink 28 százaléka voksolt. A többség (38 százalék) a KMKSZ–UMDSZ közös listára kívánja adni szavazatát, 31 százalék szavazna kizárólag a KMKSZ-re. Az UMDSZ-re külön mindössze 4 százaléknyian voksolnának.
Kíváncsian várjuk, hogy ezek után élesben vajon miként alakulnak az arányok.