Plotnickij: Luganszk ukrán felében a szélsőjobbé a hatalom


Luganszk megye ukrán fennhatóságú területein a szélsőjobboldali egységek kezében van az igazi hatalom és nem a katonai-polgári megyei adminisztrációnál – írja Novorosszia hírügynöksége.

Erről Igor Plotnickij, az LNR vezetője nyilatkozott. „Megint megmutatták Tukának, hogy kinek a kezében van a hatalom a mi ideiglenes megszállt területeinken, amikor merényletet hajtottak végre a civil lakosság megfélemlítése érdekében” – mondta Plotnickij. Az október 15-i merényletben két nő elvesztette életét. Plotnickij szerint a kormányzónak megmutatták, hogy ki ott a gazda és kivel kell egyeztetnie, amikor rendelkeznek valamiben. „Átlagos banditákról van szó, akik ukrán zászlók alá rejtőznek. Nem tartják be a törvényeket és nem hajtják végre a parancsokat sem” – mondta Plotnickij.

Az LNR vezetője szerint az ukrán szélsőjobboldali alakulatok már a településeken is aknákat rejtenek el. „Korábban a Sziverszkij Donyec partján, az erdőben és a mezőkön helyezték el az aknákat, most meg már a település központjában is. Ezek után ki mondja azt, hogy különböznének az Iszlám Állam terroristáitól” – nyilatkozta Plotnickij.

Október 15-én felrobbant egy akna Sztanyica Luganszkajában. Két nő életét vesztette. Tuka a merénylet után megváltoztatta véleményét és nem nyitotta meg a gyalogos átkelés lehetőségét a felkelő köztársaságba.