A donyecki felkelők is bejelentették a fegyverzetkivonás megkezdését


A kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság (DNR) megkezdte a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek kivonását a front menti övezetből – jelentette kedden a DAN hírügynökség a DNR védelmi minisztériumára hivatkozva.

Közben a megyében egy robbanószerkezet detonációja következtében egy ukrán katona meghalt, egy másik pedig megsebesült. Ezt Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján.
Eduard Baszurin, a donyecki felkelők védelmi miniszterhelyettese előző nap orosz hírforrások szerint felvázolta a fegyverzetkivonás tervezett menetét. Szavai szerint előbb Debalceve körzetében, majd a frontvonal déli részén, végül pedig Donyeck városánál zajlik le a művelet. A Donyecktől északra lévő debalcevei térségben a “minisztérium” közleménye szerint kedden ígéretükhöz híven megkezdték a fegyverzetkivonást. Állításuk szerint a művelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelőinek felügyelete mellett zajlik.
Egyelőre azonban sem Kijev, sem az EBESZ-misszió nem erősítette meg, hogy Donyeck megyében megkezdődött volna a tüzérségi fegyverek kivonása a front menti övezetből. Motuzjanik sajtótájékoztatóján ezenfelül azt is kijelentette, hogy az ukrán katonai felderítés és az EBESZ-küldöttség információi alapján megsértik a fegyverzetkivonásra vonatkozó előírásokat, és nehézfegyvereket rejtenek el az ütközőzónában. A szóvivő szavai szerint az EBESZ-küldöttség legutóbbi jelentésében arról számolt be, hogy felderítő drónjaik, azaz pilóta nélküli repülőgépeik összesen 31 harckocsit, egy Sztrela-10M (Nyíl) rakétarendszert és egy Gvozgyika (Szegfű) önjáró tarackot észleltek elrejtve a front déli szakaszán, Mariupol azovi-tengeri kikötővárostól északra. A dokumentum szerint a felkelők ismét zavaró berendezésekkel próbálták akadályozni a nemzetközi megfigyelők drónjainak működését.

mti