Az Euromajdant idézi az elégedetlenség


Az Euromajdan előtti közhangulatot idézi a rejting szociális kutatóközpont friss felmérése, ami 3 ezer ember megkérdezésén alapult. Eszerint az ukrajnaiak 53 százaléka kész az utcára vonulni, amennyiben tovább romlik az életszínvonaluk.

Ez a szám 2013 decemberében, amikor kezdett kibontakozni a később Viktor Janukovics megbuktatásához vezető utcai forradalom, 50 százalékon állt. A megkérdezettek 28 százaléka válaszolta azt, hogy inkább eltűri az anyagi nehézségeket, csakhogy nyugalom és rend maradjon az országban. Akkor 29 százalék volt ezen az állásponton.
Az elmúlt hat hónapban nőtt azok aránya is, akik támogatják a parlament feloszlatását és az előrehozott választásokat. ez a mutató hat hónap alatt 34-ről 47 százalékra emelkedett. Szintén nőtt azok száma (31-ről 43 százalékra), akik úgy gondolják, Petro Porosenko elnöknek mennie kellene.
Érdekesek és tanulságosak az ország vezetőinek a szimpátia indexei. Porosenkóé 22 százalékon áll, Volodimir Grojszman házelnöké 14-et, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöké 10-et mutat. Az antiszimpátiák annál magasabbak: Porosenko (71%), Grojszman (74%), Jacenyuk (86%).

A Rejting arról is kérdezte a polgárokat, mit gondolnak a szeptembertől életbe léptetett minimálbér- és nyugdíjemelésről. 12 százalék szerint ez a kormány munkájának az eredménye, míg 77 százalék szerint ez csak választások előtti piár-fogás volt.